Zet intuïtie op je menu in tijden van crisis: zeven tips

Het kenmerk van spanning en stress is dat we uit balans raken en van daaruit verkeerde beslissingen nemen, te afwachtend zijn of op andere manieren ineffectief worden. In de huidige tijd van veranderingen en onzekerheden op velerlei vlakken is het belangrijk om de juiste koers te kiezen. Intuïtie kan je daarbij uitstekend helpen.

Tips

  1. Blijf vertrouwen op jezelf en selecteer zorgvuldig wat je hoort en leest en wat daarin voor jou van belang is. Als we bang zijn dat er iets mis gaat, zijn we geneigd om negatief te gaan focussen, met andere woorden om bevestiging te zoeken voor die angst. Dit vergroot de spanning en vermindert je kansen om te komen tot goede besluiten. Je intuïtie is daarin een goed hulpmiddel, omdat deze vrij van angst is en in contact staat met je hogere zelf. Daardoor is je intuïtie een betere raadgever. Echter, je rationele geest heb je ook niet voor niets en helpt je om plannen uit te voeren, feiten op een rijtje te zetten en kaders te scheppen.
  2. Neem de tijd om in contact te blijven met jezelf en je intuïtie. Je intuïtie geeft signalen via de zintuigen, dus door beelden, geluiden en gedachten, gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen, geuren, smaken en combinaties daarvan. Wil je deze signalen opvangen dan is er focus nodig. Daarin kan mindfullness en meditatie erg helpen. Maar in de tuin werken, repeterende klusjes doen of sporten kan even goed werken.
  3. Hou de verantwoordelijkheid altijd bij jezelf. Ook als dat ogenschijnlijk niet terecht is. Het voordeel hiervan is dat je blijft zoeken naar mogelijkheden en kansen om je doelen te bereiken. En de vraag: “wat kan ik hier aan doen?” helpt je altijd. Als je “slachtoffer” bent, dan stopt alles en zie je ook geen oplossingen meer.
  4. Energie wijst de weg. Ben altijd alert op hoeveel energie je hebt, krijgt en verliest. Energieverlies is altijd een teken dat je moet kijken naar je omstandigheden en onderzoeken wat de oorzaak is van het energieverlies. Vaak zitten hier ook patronen in die veelzeggend zijn. Als je bij bepaalde personen moe wordt (dus energie verliest) dan betekent dit dat je zelf iets doet (hou de verantwoordelijkheid bij jezelf!) waardoor je moe wordt, op het moment dat je je dit realiseert kun je ingrijpen en er iets aan veranderen.
  5. Verbind je met anderen en werk samen. We zijn sociale dieren en het blijkt uit steeds meer onderzoeken dat dingen samen doen, kennis delen, anderen gelukkig(er) maken onszelf ook helpt. Door te verbinden en te delen krijg je waardevolle informatie en uitwisseling en daardoor hulp. In het samenwerken leer je jezelf beter kennen en ontwikkel je jezelf. Als je mensen kiest die jouw waarden delen en ook kritisch en open durven zijn, dan kun je echt groeien. Hiermee draag je ook bij aan het grotere geheel en wordt de wereld iets beter.
  6. Neem stappen en blijf in beweging. Wanneer ik mensen coach dan kan ik hierdoor het potentieel vrijmaken op allerlei manieren, maar er is pas resultaat als iemand in actie komt. Inzicht zonder handeling geeft geen verandering. Dus daag jezelf uit en heb de moed om dat te doen wat je allang aanvoelt dat nodig is. Ga op zoek naar die baan die je al lang wilt, stop met die vriendschap die niet meer bij je past, plan die vakantie waar je al zolang over praat en neem je dromen serieus en kijk wat je ermee in je leven kunt doen. Ze zijn er niet voor niets.
  7. Ken jezelf. Ja, ik blijf het zeggen. We leren onszelf nooit écht kennen, volgens Timothy Wilson zijn we zelfs vreemden voor onszelf (lees dat boek!), maar het streven hiernaar helpt ons wel degelijk verder. Als je weet wat je valkuilen zijn, wat je behoeftes en verwachtingen zijn, je kwaliteiten, waarden en wensen, dan stuur je effectiever in je leven. Je intuïtie leg je pas écht bloot als je weet welke rationele (ego-)redenen je hebt om er niet naar te luisteren, het te negeren of weg te redenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*