Tien tips om je intuïtie te gebruiken bij het nemen van beslissingen

Zorg voor rust en contact met jezelf

Wanneer je druk bezig bent, een vol hoofd hebt of in de zorgen zit is het heel moeilijk om contact te maken met je innerlijk. Om je intuïtie zijn werk te laten doen is het nodig om afstand te nemen van de drukte van alledag. Zoek een situatie op waarvan je weet dat die jou rust geeft. Muziek luisteren, een wandeling, mediteren of uit het raam kijken. Kies de manier die bij jou past en voor jou werkt. Je onderbewuste kan pas voor je aan de slag als je het de ruimte geeft en druk in welke vorm dan ook wegneemt. Overigens: rust is voor een heleboel dingen goed.

Ken jezelf

Door jezelf te kennen, voorkom je dat je je intuïtie niet hoort of zelfs negeert. Angsten kunnen je afleiden van je innerlijke inzicht. Wanneer je bijvoorbeeld de neiging hebt teveel naar anderen te luisteren, dan kan dit problemen opleveren wanneer je voelt dat anderen je niet zullen steunen in je intuïtieve besluit. Soms is het het beste voor je om tegen de stroom in te zwemmen. Anderen kunnen niet weten wat het beste voor jou is en soms weet je dat zelf ook niet, maar je intuïtie wel. Weet dus wat je zwakke punten zijn die het volgen van je intuïtie kunnen verstoren.

Weet wat je weten wilt oftewel: stel de juiste vraag

Vaak maak ik het mee dat mensen een beslissing willen nemen en hun vraag niet helder hebben. Een groot deel van het (intuïtieve) werk is het formuleren van een vraag. Door het stellen van de vraag wordt je onderbewuste veel gerichter aan het werk gezet. En de vraag “wil ik bij deze werkgever blijven”of “moet ik bij deze werkgever weggaan” is wezenlijk anders en zegt al veel over de richting van het antwoord. Door de goede vraag te stellen komt het antwoord veel gemakkelijker.

Vertrouw er op dat er een antwoord komt

Vertrouwen is een sleutelwoord bij intuïtie. Als ik mensen leer te werken met intuïtie, dan zeg ik soms dat ze moeten doen alsof ze gewéldig intuïtief zijn. Dit helpt om belemmeringen buiten de deur te houden. In het doen alsof zit ruimte, “spielerei”en het “alles is mogelijk”-principe. En komt er geen antwoord, heb geduld en wacht dan af. Het antwoord komt op zijn eigen tijd.

Wees alert op hulp in allerlei vormen

Het universum werkt op allerlei manieren mee om je te helpen helderheid over je beslissing te krijgen. Er komen mensen op je pad met de juiste boodschap, je ontvangt een brief die je informatie geeft of je ziet een televisieprogramma (zoals mij eens overkwam) waar je precies ziet of hoort wat je wilt of moet weten. In de Celestijnse Belofte van James Redfield staat dit mooi beschreven. Als je je bewustzijn mobiliseert en weet wat je wilt (een antwoord op je vraag) dan komt er hulp. Alleen: je moet wel thuis zijn als ze je het kado komen brengen en het aanpakken.

Stel je intuïtie op de proef

Het heeft bij mij vrij lang geduurd voordat ik durfde te vertrouwen op mijn intuïtie en ik niet meer dacht: knap verzonnen, gewoon toeval, ik denk het daar naartoe enz. Om mijzelf te helpen vertrouwen te ontwikkelen ben ik allerlei proefjes in het dagelijkse leven gaan bedenken om mijn intuïtie te testen. Stel jezelf veel intuïtieve vragen en check het antwoord. The proof is in the eating of the pudding…

Gebruik schrijven om contact te krijgen met je intuïtie

Jezelf opdracht geven om te schrijven over de keuze die je wilt maken kan krachtig werken. Vragen als: wat ik weet over deze situatie is…. of wat als…..of waar ik bang voor ben is…. of wat ik écht wil is….. Ga schrijven en geef jezelf de opdracht dit gedurende 10 tot 20 minuten te blijven doen. Als je niet meer weet waarover, dan herhaal je de laatste zin net zolang tot er weer iets nieuws gebeurt. Lees het daarna over en voel waar het je raakt. Doe het een dag later nog eens. Je kunt ook een bandje inspreken. Je kunt je ogen sluiten en naar binnen gaan. Zeker als schrijven niet je voorkeur heeft een mogelijkheid.

Neem een boek en sla dit open

Met deze methode help je jezelf met een middel van buitenaf. Kijk naar de boekenkast en neem er een boek uit dat je aandacht trekt in verband met je vraag. Sla het open en lees de alinea waar je oog op valt. Doe alle moeite om de boodschap eruit te halen. En wees ook alert op je reactie op de tekst. Zo kan de opkomende gedachte: “wat een onzin, ik begrijp er niets van” alles zeggen over het antwoord op je vraag.

Maak een tekening van je vraag en antwoord

Tekenen kan enorm helpen om iets helder te krijgen wat er in je onderbewuste speelt en het geeft ruimte aan je onderbewuste. Neem alles letterlijk wat je getekend hebt en leg het eens aan iemand anders voor. Vraag eens wat de ander opvalt. En verwoordt wat je getekend hebt. Niets is toeval in je tekening. En…je hoeft absoluut geen tekentalent te hebben.

Overwin jezelf

Als je het antwoord op een vraag niet goed weet en er mee aan de slag gaat is het meestal het geval dat er belemmeringen rond de vraag spelen. Vraag je eens af of je gedachten over de vraag (bijvoorbeeld: de ander wil het tóch niet) waar zijn. Het kan zijn dat je ontdekt dat het niet klopt wat je denkt of dat je het op zijn minst kan onderzoeken. Zo maak je ruimte voor je intuïtie.  Er is moed voor nodig om iets anders te gaan doen, je hart te volgen en er voor te gaan. Maar het levert wel veel op!

Tot slot:

Ga bewust oefenen met vragen, deze intuïtief onderzoeken op allerlei manieren en check of het klopt wat er uit komt. Schrijf alles op, oefen en durf!

En heb je hulp nodig? Neem dan contact met mij op: info@axia-trainingen.nl

2 antwoorden naar “Tien tips om je intuïtie te gebruiken bij het nemen van beslissingen”

  1. Wat een mooie site / weblog! Interessant om een Nederlandse weblog over dit onderwerp te starten.
    Blijf het zeker volgen, en kom zeker nog terug in de weblog.
    Groetjes, Suzanne

  2. ik zou heel graag met mijn intuitie willen en kunnen werken maar het lukt me nog steeds niet.Wanneer ik in een optimistische bui ben is het antwoord positief (en het omgekeerde)Ik ben hypersensitief dus zou er goed moeten kunnen mee werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*