Stoorzender voor je intuïtie

Een vraag die ik regelmatig krijg is hoe ik weet of datgene wat ik voel ook een echt intuïtief signaal is. En een van de antwoorden op deze vraag is dat je je bewust moet zijn van je valkuilen, belemmeringen en patronen die niet werken. Kortom: zelfkennis.

Een gevoel dat je hebt vanuit een belemmerende overtuiging, zoals “ik kan het toch niet” voelt authentiek aan en is bijna niet te onderscheiden van je intuïtie. Mogelijk zie je deze gedachte aan voor het signaal datgene wat je wilt gaan doen maar te laten. Je reageert echter op je angst en niet op je intuïtie.

Een van de overtuigingen die het meest je intuïtieve systeem door de war schopt is waardering, acceptatie en goedkeuring, ja, zelfs liefde van anderen willen hebben. Op zich is het heel logisch dat we daar gevoelig voor zijn, omdat dit een belangrijke rol speelt als wij opgroeien. Als je nog klein en kwetsbaar bent is “lief zijn” en aan de verwachtingen van je ouders voldoen een manier om dat te krijgen wat je nodig hebt (eten, drinken, warmte, aandacht en liefde), aangezien je nog weinig andere middelen tot je beschikking hebt. Vaak blijft dit een belangrijke rol in je leven spelen (want vroeg geleerd), in de ene situatie meer dan de andere. Als je je daar bewust van bent, dan kun je onderscheid gaan maken waar een bepaald gevoel vandaan komt.

Een voorbeeld: je moet een presentatie geven en wilt graag voldoen aan de verwachtingen van je publiek. Op zich een logische gedachtengang om je af te vragen: wat willen ze horen, wat moet mijn boodschap zijn, op welk niveau moet ik mij afstemmen en wat moet mijn aanpak en strategie dan zijn. Als je dit echter als belemmerend patroon hebt (je overdrijft dit als het ware), dan zou het kunnen zijn dat je helemaal verdwaald raakt in alle verwachtingen die mensen maar zouden kunnen hebben. Vraag tien mensen wat ze verwachten en je krijgt tien verschillende antwoorden. Dus je zult een inschatting moeten maken van de algemene verwachting, gekoppeld aan je eigen verwachting en je visie op de materie, je kracht en aanpak. Als je teveel aan de verwachtingen wilt voldoen wordt het vaak een enorme klus, omdat je dan veel meer informatie gaat verzamelen en geven, of je verhaal wordt te lang, of je bent niet meer jezelf. Meestal denken we dat anderen hogere verwachtingen hebben, dan ze in werkelijkheid hebben, en het is lastig daar aan te voldoen, een ingebouwde mislukking. Het resultaat is dan dat je uit je kracht gaat, meer nerveus bent dan nodig is en daarmee een teleurstellend resultaat neerzet.

De reden dat je intuïtieve systeem niet goed kan werken is in feite dat je niet “thuis” bent, maar in al die hoofden van de anderen. Je doet inschattingen over de verwachtingen, die in feite uit je eigen systeem komen en die vraag je meestal niet na. Dus je bedenkt iets, plaatst dat bij de ander en gaat daar aan voldoen. Merk je hoe raar dat eigenlijk is.

Door weer te ontspannen en bijvoorbeeld te denken (gedachten zijn krachten!): ik voldoe aan de verwachtingen of ik voldoe aan mijn verwachtingen, kun je weer tot rust komen, in je kracht en contact maken met je intuïtie en creativiteit en daardoor excelleren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*