The Secret, The Work en intuïtie

Pasgeleden las ik in de Margriet een column van Annette Heffels over spirituele mensen. Zij vond dat spirituele mensen altijd zó redeneren dat ze gelijk krijgen. Ze nam als voorbeeld het boek The Secret, dat razend populair is op dit  moment. In dit boek (voor wie het nog niet weet) wordt beschreven dat als je de juiste signalen (focus en intentie) het universum instuurt je kunt krijgen wat je wilt. En als het niet lukt te krijgen wat je wilt, dan doe je het niet goed. Ik ben het met Annette eens dat dit te kort door de bocht is, wellicht typisch Amerikaans. Ronda Byrne, de schrijfster, heeft het in ieder geval wél voor elkaar….

Echter iéts vind ik er wel van waar en dat ervaar ik ook. Als je je focus gericht houdt op je doel en daar aandacht aan geeft, dan wordt de kans groter dat het lukt dat doel te bereiken. Het is echter geen garantie. Volgens mij is er toch een soort grijs gebied waar we (nog) geen vat op hebben waardoor je je suf kunt focussen en het toch niet lukt. Hier komt ook de bekende schuldvraag in beeld. Ben ik het “schuld” dat ik ziek wordt omdat ik “verkeerd” denk of ben ik het “schuld” als ik een nieuwe baan wil maar deze toch niet vind? Het is te eenvoudig en misschien wel pedant om te denken dat het zo simpel is. Het hele geheim is nog steeds niet onthuld na het lezen van The Secret….

Ik ben een groot aanhanger van The Work of Byron Katie. Haar techniek van 4 vragen die je direct leiden naar de waarheid en je eigen vrijheid is ronduit geweldig. Zij vindt dat The Secret een nieuwe manier is om te denken dat je niet ok bent of dat je iets niet goed doet. Een abonnement op problemen. Als je gelooft dat er een geheim is dat je moet kennen om gelukkig te worden en het lukt vervolgens niet, dan maakt je dat ongelukkig, afhankelijk en je stopt je energie niet in de goede dingen. Je kunt haar artikel lezen op www.byronkatie.com onder het hoofdje The difference between the work and the secret in het archief onderaan het weblog. (Pik meteen een video van een sessie mee, de meeste zijn hilárisch!)

Volgens mij gaat het er uiteindelijk om, als spiritueel mens, om je éigen geheim te ontdekken, dat werkt voor jou. En dit betekent dat je je voordeel kunt doen met sommige dingen van The Secret (er staan echt heel zinnige dingen in), weer andere dingen uit The Work haalt (bijv.) en gebruik maakt van alles wat er op je pad komt om van te leren. En dit gecombineerd met je eigen kracht, je eigen leerproces, intelligentie én intuïtie maakt dat je je eigen geheim leert kennen dat uniek is. En ook dán geldt: het loopt regelmatig onbedoeld in de soep. So what?

3 antwoorden naar “The Secret, The Work en intuïtie”

  1. Overigens ben ik helemaal met je eens dat er veel moois en waars staat in bijvoorbeeld The work van Byron Katie. Het is een prachtig hulpmiddel om jezelf te helpen de goede dingen te doen. Groeten, Wenda Verhoog.
    Vrouwenwerken.nl

  2. Hoi Francine,

    Je artikel over the Secret en the Work raakte mij zeer. Spiritualeit en persoonlijke ontwikkeling zijn inderdaad een heel individueel iets. Als boeken/trainers/coaches/leermeesters gaan zeggen : zo is het!, dan klopt er iets niet. Ieder zoekt zijn eigen weg, wel met behulp van anderen. Ik merk dat zowel bij mezelf als bij mijn klanten. Het gaat erom, wat past bij jou? Dat is vaak al moeilijk genoeg om uit te zoeken. Wenda Verhoog http://www.vrouwenwerken.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*