Rationeel denken bestaat niet

Wij nemen bijna als vanzelf aan dat we rationeel denken. Maar is dat nu werkelijk zo? Uit onderzoek blijkt dat er veel meer aan de hand is. Wij nemen vaak onlogische beslissingen, gebaseerd op aannames die we niet checken, gebaseerd op herinneringen aan oude beslissingen, gebaseerd op impulsen waarvan we de oorsprong maar al te vaak niet eens kennen. Soms doen we zelfs dingen waarvan we weten dat we ze niet moeten doen (zoals roken, geen nee kunnen zeggen, te hard werken, noem maar op) en we doen ze tóch! Eigenlijk zijn er in ons denken maar twee motivaties. We willen óf naar liefde, waardering, goedkeuring en plezier toe, óf we willen van pijn, angst, afwijzing en verlies af. Net zoals onze lichaamscellen die zich óf voeden óf beschermen. Meer manieren zijn er niet. En daar draait de hele wereld om. Inmiddels hebben we wél geleerd om onze motivaties mooi ingepakt en gepresenteerd, én beargumenteerd aan te bieden aan anderen.

Mijn ervaring is dat mensen die om het hardst roepen dat ze rationele denkers zijn, juist degenen zijn die hun gevoelens ontkennen of er niet mee om kunnen gaan. Door rationeel te willen zijn nemen ze afstand van de waardevolle effecten van gevoelens. Gevoelens en daarmee het contact met je lichaam is van wezenlijk belang in ons leven. En met het ontkennen van gevoelens doen we onszelf en ook anderen te kort en staan we niet open voor gevoelseffecten in situaties. Hoe je je voelt in een situatie is altijd van doorslaggevende betekenis en wat gevoelens willen is alleen maar gevoeld te worden. Ontken je dat of stop je gevoelens weg (als dat al lukt), dan ontstaat op den duur kans op een crisis in welke vorm dan ook. Want niet erkende gevoelens worden steeds sterker en vaak ook onhandelbaarder. Dan kan depressie ontstaan, of leegte of een ontploffing. Voor jezelf is dat heel moeilijk, maar ook voor de omgeving.

Naast ons rationele, of eigenlijk niet zo rationele denken, laat onze intuïtie van zich horen. Intuïtie waarschuwt, geeft richting, brengt je op ideeën en geeft inzicht, maar….het vertelt niet waaróm. En wij willen graag allerlei redenen en argumenten hebben, maar zo werkt intuïtie niet. Soms wordt pas achteraf duidelijk wat de reden was van een intuïtieve ingeving en het is ook mogelijk dat je daar helemaal niet achter komt. Deze overgave aan het signaal van de intuïtie is een van de grote uitdagingen als je meer met je intuïtie wilt doen en in contact wilt blijven met de kracht van intuïtie. Intuïtie vraagt om het te volgen, óók als je het (nog) niet begrijpt en óók als het onlogisch lijkt en oók als als de argumenten het tegendeel lijken te “bewijzen”. Zie hier een van de grootste blokkades waarom het zo lastig is om naar je intuïtie te luisteren.

Eén antwoord op “Rationeel denken bestaat niet”

 1. Wanneer ben je er ‘klaar voor’, voor die IN-tu-itie …?
  Je hebt wijze mensen van 8 en pubers van 80 … en alle fasen daartussenin, dus wanneer leer je te luisteren naar je INnervoice.
  Door schade en schande word je wijs (hoop je)(als je je er tenminste BEWUST van bent !!!) maar er zijn talloze hardleerse (dus onbewuste) mensen die maar niet willen of kunnen ‘horen’ en dus maar moeten ‘voelen’!
  Maar goed, als je sites als deze leest heb je al een traject afgelegd en sta je in elk geval open voor ‘de dingen’.
  Het begrip KARMA is voor ingewijden de stok achter de deur, je weet dat DAT wat je voor je kiezen krijgt er speciaal voor JOU is, om DIE les te leren die je eerder niet wou aangaan, maar die les blijft zich aandienen totdat je hem oppakt en aangaat, je hebt je lesje geleerd…wat vaak NIET makkelijk is, en kunt verder met de volgende, want je bent,we zijn, nooit uitgeleerd.
  Maar gaandeweg, tijdens het wijzer worden leren we toch ons leven zo in te delen dat we steeds minder vaak ons neus stoten
  IN-tuitie, IN-geving, geef-ing… er wordt je iets gegeven, en aan jou de wijsheid om er iets mee te doen, voor je heil of voor de poen, wat OOK zeer heilzaam kan zijn en werken.
  Dus is het zelfstandig worden naar geest en naar werk niet eens zo moeilijk..ALS je maar leert communiceren met je daily delivery van goede raad;je Intuitie, maar een vreemde taal leren gaat niet 123 en wellicht ook niet 456, maar als je in den vreemde (wat je nieuwe bedrijf in feite is)toch leert je kopje koffie te bestellen, een auto te huren en de boer op te gaan, dan kom je verder dan die boer die denkt dat binnen het boernhek alles gietsoassugiet… en dat doetut niet want er omheen veranderd de wereld en als je niet meeveranderd dan raak je achter en als je achter-lijk raakt dan kan je niet meer communiceren en gatut mis!
  Dan gaan Anderen voor jou bepalen, en dawiljeookweernie…je wilt juist je eigen unieke vrijheid !
  Intuitie… voor iedereen voor handen, maar moet gaandeweg geleerd worden want op school doen ze daar niet aan…
  Dus is de school van het leven een even, zo niet belangrijker leerinstituut dan je gekozen of gedwongen opleiding.
  Op je levenspad kom je die dingen tegen ( workshops, cursussen en opleidingen)( ja, weer school… maar dan anders!) die het meest waardevol zijn, daar krijg je de know how die je werkelijk nodig hebt, en als ik de columns van Francien zo lees, is zij een goede levenslescoach die een goede band heeft met haar eigen Innerlijke coach en je de benodigde kneepjes van het vak wel bij kan brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*