Persoonlijke effectiviteit en intuïtie

Wanneer je je intuïtie ontwikkelt, dan werk je meteen ook aan je persoonlijke effectiviteit (en andersom), deze zijn nauw aan elkaar verbonden.

Bewustzijn: intuïtie spreekt tot je via je zintuigen, je hoort iets, voelt of ziet iets, wordt tegengehouden of voelt je energie weglekken. Meestal leven wij op de automatische piloot en zijn we ons nauwelijks bewust van deze lichamelijke signalen. Contact met jezelf en leven in het hier en nu zijn regelrechte richtingaanwijzers in je leven.

Jezelf kennen: de meeste mensen denken zichzelf redelijk te kennen. Maar klopt dit? Weet je waar je “rode knop” zit, met andere woorden wat jou boos maakt en waardoor je de verkeerde dingen gaat doen of zeggen. Ken je je valkuilen en herken je de situaties waarin ze opspelen zodat je het juiste gedrag kunt kiezen, ondánks je valkuil. Weet je welke gedachten je negatief sturen en weet je jezelf daarin positief te beïnvloeden? Als je weet wie je bent, welke kwaliteiten je hebt en wat je leerpunten zijn, dan sta je veel sterker in het leven.

Omgaan met feedback: wanneer je de moed hebt om te luisteren naar wat anderen over jou te zeggen hebben of sterker nog: ernaar vráágt, dan ontwikkel je jezelf met rasse schreden. Daarvoor is wel een groot zelfkritisch vermogen voor nodig, want niet alles wat anderen over je zeggen is waar, dus onderzoek het. En van de andere kant: feedback die pijn doet of je raakt verdient onderzoek.

Tijd voor zelfreflectie: elke dag of toch minstens elke week een moment nemen om je af te vragen: Hoe is het met mij? Hoe voel ik mij? Wat zijn zaken die mij negatieve energie kosten en wat kan ik daaraan doen? Ben ik op de goede weg? Bereik ik mijn doelen? Hierdoor grijp je tijdig in als zaken niet goed gaan of als er verandering nodig is.

Leven naar je waarden: waarden zijn overtuigingen over hoe jij vindt dat jij je leven wilt leven. Als je je eigen waarden kent, zoals eerlijkheid, persoonlijke groei en liefde, dan geef je je leven hiermee richting. Bij een sollicitatie kun je je waarden toetsen aan de waarden van dat bedrijf. Als deze niet voor een belangrijk deel matchen, dan pas je daar niet en neem je een verkeerde beslissing als je er gaat werken.

Energiebewustzijn: je energie is een belangrijke graadmeter over hoe het met je gaat. Als je plezier hebt en goed in je vel zit, dan groeit je energie. Zelfs als je je daarbij lichamelijk inspant. Voel je dat iets je teveel energie kost, dan is het tijd om te onderzoeken waar dit aan ligt. Wil je iets dat toch niet gaat lukken, hou je jezelf misschien voor de gek of luister je teveel naar anderen? Dit vreet energie en als dit lang duurt kun je er zelfs ziek van worden. Alles wat je energie geeft is goed voor en van nature zoeken we dit ook op. Daarom is het belangrijk om je ervan bewust te zijn wat je energieniveau “doet” gedurende je dag.

Zelfmanagement: in ons leven worden we grotendeels gedreven door patronen en automatismen. Dit werkt goed, zodat we niet over alles na hoeven te denken (hoe schakel ik ook al weer in mijn auto…?) en dingen tegelijkertijd kunnen doen. Maar sommige patronen kunnen tegen ons gaan werken. Zoals bijvoorbeeld overal “ja” op zeggen, zonder je écht af te vragen of het een gemeend “ja” is. Als je jezelf kunt managen dan weet je dat je gemakkelijk ja zegt, herken je de situatie waarin zich dit voordoet en daarmee ben je alert. Je voelt dat je ja wilt zeggen (patroonherkenning) en …je grijpt in door je hiervan bewust te worden en je écht af te vragen of het ja is of nee. Vervolgens geef je het antwoord dat het moet zijn. Niet eenvoudig, maar als het lukt dan ontwikkel je jezelf. Hiervoor zijn alle voorgaande stappen nodig in samenhang met elkaar.

Wanneer je alle beschreven onderdelen weet te introduceren in je leven (en echt, het hoeft niet altijd perfect te lukken), dan groeit je persoonlijke effectiviteit en daarmee ook je intuïtie. Want je intuïtie ontwikkel je op precies dezelfde manier. Twee voor de prijs van één.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*