Open communicatie met intuïtie

Wat we denken is voor de ander altijd merkbaar en voelbaar. Elke gedachte heeft effect op onze stem, onze houding en wat we zeggen en hoe we het zeggen. Véél meer dan wij ons realiseren. Het is een groot voordeel in de communicatie met anderen als je dit weet en er effectief gebruik van maakt.

Als je dit weet, dan kun je in een gesprek luisteren met je hart, waardoor je beter inzicht krijgt in het wezen van de ander en zijn of haar bedoelingen waardoor je daar beter op kan reageren.
Vraag je vaker af:
– wat is de boodschap áchter deze boodschap
– wat voel ik hierbij (ipv van wat denk ik hierover of wat vind ik hiervan)
– en luister eens wat minder naar de woorden, maar luister met al je zintuigen naar de intentie.
Je zult dan ontdekken dat de ander veel prijsgeeft van de werkelijke boodschap.

Valkuilen hierin zijn natuurlijk je eigen interpretaties en invullingen. Als je weet dat je wat goedgelovig bent, ben daar dan alert op. Of als iemand je niet aankijkt bij een verhaal kan het zijn dat deze persoon iets verbergt, maar het kan ook zijn dat deze persoon heel verlegen is. Meestal valt dit wel uit de context te halen, dus check je conlusies en soms kun je er rechtstreeks naar vragen. En… een eenvoudige tip is: ga in principe altijd uit van goede bedoelingen van anderen. Als je negatief denkt of negatieve interpretaties hebt over de ander, dan maken deze zich altijd waar. Je ziet wat je wilt zien oftewel waar je op focust wordt groter.

Je intuïtie is een grote hulp in gesprekken met anderen, maar dan is het wel nodig dat je met je volledige aandacht in het hier en nu bent én bij het gesprek. En dat je echt oplet wat de ander doet, zegt en laat zien (en dat laatste is doorslaggevend want dat is het minst bewust aan te sturen). Mogelijk dat je (belemmerende) overtuigingen van de ander aanvoelt, zoals bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld. Dit heeft niets met de “waarheid” te maken, maar met het feit dat iemand daarmee worstelt.

En realiseer je dat het andersom ook geldt. Dat als de ander écht oplet en moeite doet om te achterhalen wie je bent, hoe je bent en wat je drijfveren zijn, dat hij of zij veel te weten komt over jou en jouw doelen. Dit betekent tevens dat het soms eenvoudiger is om te zeggen wat je écht op je hart hebt, dan er omheen te draaien, omdat de ander toch al aanvoelt dat er “iets is”. En als je dan niets zegt, laat je het over aan de interpretaties van de ander wat hij of zij er van maakt. Openheid werkt dan echt beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*