Intuïtieve Flow

Er is een grote overeenkomst tussen flow en hoe het voelt om volledig vanuit je intuïtie in het hier en nu te staan. Flow is een mentale toestand waarin je maximaal uitgedaagd wordt op datgene waar je goed in bent (zie de boeken van Mihaly Csikzentmihaly hierover). In een gesprek met een collega die ook intuïtief werkt kwam naar voren dat wanneer je je intuïtie gebruikt je soms denkt (zeker in het begin als je er nog niet zo ervaren in bent) dat je “maar wat doet”. Dat klinkt alsof je zonder kennis van zaken en willekeurig werkt en dat het ook niet tot resultaat leidt, maar het tegendeel is waar. Maar het gevoel van “maar wat doen” herken ik wel. Het gebruiken van je intuïtie werkt heel anders dan je hersenen aan het werk zetten, zoals bijvoorbeeld bij het maken van plannen.

Voor flow gelden o.a. de volgende kenmerken:

 • hoge concentratie, doelgerichtheid en focus
 • verlies van zelfbewustzijn, volledig opgaan in je activiteit
 • duidelijk doel voor ogen
 • jezelf helemaal vergeten
 • verlies van tijdsbesef
 • een gevoel van persoonlijke (gezonde) controle
 • het proces gaat vanzelf, er is sprake van moeiteloosheid
 • intrensiek belonend.

Deze kenmerken gelden ook voor de situatie waarin je bewust je intuïtie als instrument inzet. Misschien herken je dit wel bij jezelf. In het geval van “ik doe maar wat” ben je juist volledig aangesloten op het intuïtieve veld en maak je optimaal gebruik van je innerlijke instrumenten. En dat wordt nog eens benadrukt door de goede resultaten die je dan bereikt. Ik word er persoonlijk erg blij van, het geeft energie en kost totaal geen moeite (flow dus…).

Het onderscheid is overigens gemakkelijk gemaakt. Wanneer je maar wat doet, dan is het resultaat meestal beneden de maat, of je loopt ergens vast of ervaart op welke manier dan ook in- of externe weerstand.

Intuïtie en flow zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vooral het gevoel niet meer te denken en zelf niet meer te bestaan, is kenmerkend voor een hoge intuïtieve staat. Door het gebrek aan persoonlijke motieven, invullingen en projecties ben je een optimaal instrument om de intuïtieve informatie “op te halen”.

Eén antwoord op “Intuïtieve Flow”

 1. Hallo Francine,

  Ik heb genoten van dit artikel en herinner me ons gesprek hierover. Hoe je in je werk soms het gevoel kan hebben ‘dat je maar wat doet’ en dan vaak juist op zulke momenten direct contact hebt met je intuïtie en zeer to-the-point kan reageren op een situatie of vraag van een klant.

  Inspirerend, hoe je elke keer zo praktisch en down-to-earth schrijft over het onderwerp “intuïtie” en hoe je dit effectief kunt gebruiken in je werk.

  Hartelijke groet,
  Mariska Knauf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*