Intuïtief teamwork

Intuïtief teamwork voor meer effect

Over samenwerking zijn duizenden boeken geschreven en als je deze allemaal leest en bestudeert, als dit je al lukt, dan weet je vast veel meer, maar kun je het ook toepassen in

samenwerken

de praktijk? Zou het niet geweldig zijn als je in de situatie zelf de juiste beslissing kan nemen? We weten allemaal dat bij het samenwerken communicatie belangrijk is, dat het nodig is om visie, doelen en strategie allemaal op het vizier te hebben gekoppeld aan je eigen rol, taken en verantwoordelijkheden. Hoe komt het dat met al die kennis in ons achterhoofd het toch zo vaak niet lukt? Omdat de “Mensch” weerbarstiger is en ieder persoonlijk eigen belangen en afwegingen heeft die niet allemaal besproken worden en soms zelfs niet besproken kúnnen worden.

Wanneer je vanuit intuïtie gaat samenwerken dan ga je voorbij al deze zaken. Wat je wilt is samenwerken vanuit vertrouwen in jezelf en elkaar, dat je weet wat je moet doen én wat de ander doet en dat je daar niet al teveel tijd en praterij in hoeft te steken. Ga eens terug naar een moment dat je functioneerde in een superteam. Dan valt op dat veel dingen als vanzelf gaan, dat iedereen op elkaar let, rekening houdt met elkaar, dat elk teamlid een aanvullende kwaliteit inzet en dat er ook nog ruimte is voor humor en ontspanning. Denk maar eens aan een zwerm vogels, een school vissen of een mierennest. Zonder praten, vergaderen, overleg, uitwisselen zijn ze op elkaar afgestemd en komen daar waar ze zijn willen. Wat kunnen wij daarvan leren?

Het gaat in de start altijd over energie en het energieveld waarin je beweegt. Als ik kennismaak met een team dan voel ik vrij snel aan hoe dit team ten opzichte van elkaar staat en wat er “onder de waterlijn” speelt. Dat wat er is, maar vaak niet uitgesproken wordt. Door een praktische oefening te doen met het team wordt meteen duidelijk hoe het staat met de onderlinge afstemming en wat daarin helpt en wat daarin stoort. Is het energieveld niet goed, dan gaat die oefening helemaal de mist in en wordt ook meteen duidelijk waardoor. Er ontstaat de neiging van sommige mensen om te gaan regelen, leiden, controleren, duwen en trekken (en dat gebeurt allemaal energetisch), met alle goede bedoelingen overigens, maar dat werkt niet. Of aan de andere kant, te volgen, het over te laten aan anderen of zelfs af te haken en niet meer mee te doen. Dit alles verstoort de onderlinge afstemming en het werkt ook niet. Pas als het team dit gaat beseffen door de ervaring kan er afstemming ontstaan door elkaar aan te kijken en contact te maken. Elkaar echt te zien, aan te voelen en daardoor optimaal af te stemmen.

Hoe is dat in jouw team?
Wat zou jouw team kunnen helpen om die afstemming te verbeteren?
Wat kun jij hierin doen (of je nu leider bent of teamlid) en bijdragen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*