Intuïtie en zijn zweverige imago

Mensen die belangrijke en moeilijke beslissingen moeten nemen weten effectief met hun intuïtie om te gaan, want intuïtie hoort voor hen tot de knepen van het vak. Zij zien aankomen wanneer er zich problemen aandienen en weten situaties goed in te schatten zonder eerst alle relevante gegevens te verzamelen en alle benodigde berekeningen uit te voeren (als dit al mogelijk is). Jaren ervaring hebben zich reeds vertaald in het vermogen om zelfverzekerd belangrijke beslissingen te nemen. Zij kunnen ook omgaan met druk: zij weten hoe zij hun intüïtieve ingevingen moeten verdedigen tegen de kritiek van anderen. Uit diverse gedegen onderzoeken blijkt, dat hoe complexer en moeilijker de beslissingen worden, hoe meer iemand gebruik maakt van zijn of haar intuïtie. En de kwaliteit van de beslissing wint daarmee aan waarde.

Intuïtie is van belang voor managers, want daarmee kunnen ze zich positief onderscheiden. Hun vermogen om situaties in te schatten en het grote geheel te (over)zien kan bepalen of ze meer verantwoordelijkheden krijgen. De nauwkeurigheid van hun ingevingen maakt dat anderen zich tot hen wenden als ze voor een dilemma staan. Organisaties die hun werknemers aanmoedigen om hun intuïtie actief te ontwikkelen hebben vaker zelfverzekerder, bekwamer personeel. Het goede nieuws is dat je kunt werken aan je intuïtie en dat je daarmee je performance kunt verbeteren. Veel te lang is intuïtie van tafel geveegd als zweverig, onwaarschijnlijk toeval en stom geluk. Het wordt tijd dat we intuïtie serieus gaan nemen en integreren in de bedrijfscultuur en ons leven.

3 antwoorden naar “Intuïtie en zijn zweverige imago”

 1. hallo Francine,
  fijn om dit te lezen! Mijn intuitie is mijn belangrijkste gereedschap in mijn werk als trainingsacteur. Ik merk dat ik het soms moeilijk vindt om mee naar buiten te treden, inderdaad omdat ik bang ben dat het zweverig kan overkomen. Fijn dat jij een lans breekt voor de intuitie! Inspirerend en herkenbaar.

 2. Mensen hebben altijd zo snel een oordeel over een ander
  Mij werd pas verteld dat ik zweverig ben
  Nou en, wat zou dat, ik zit daar niet mee
  mensen zeggen al snel iets van een ander omdat ze afgunstig zijn ze doen maar
  het is soms best fijn om wat zweverig te zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*