Een veilige haven in tijden van verandering

Het mag duidelijk zijn dat we in een tijd leven die gekenmerkt wordt door verandering en de daarbij behorende onrust die dit geeft. Een diepgaande transformatie is nodig om te komen tot een nieuwe manier van leven en werken. Het proces is nog lang niet ten einde en zal nog vele onzekerheden op ons pad brengen. Hoe kun je je hierin het beste “redden”?

Afgelopen week vroeg iemand mij iets en gaf daarna terug dat hij vond dat ik antwoordde vanuit iets buiten mijzelf. Ik was eerst verbaasd, en het raakte me dusdanig dat ik wist dat het de waarheid moest zijn. Bij nader onderzoek besefte ik dat het klopte. Ik zocht antwoorden buiten mijzelf en gaf dit meer waarde dan wat er in mijzelf speelde. Vervolgens maakte ik de slag naar binnen. Wat vond ik nu zelf eigenlijk? Wat voelde ik hierover? Wat zei mijn hart? Het werd meteen veel duidelijker. De antwoorden zitten niet in de ander of anderen en niet in mijn hoofd. De beste raadgever zit in mijzelf en daar moest ik weer even aan herinnerd worden. Simpel en o zo krachtig!

Hart

Graag wil ik een oefening met je delen die heel eenvoudig is en helpt als je jezelf belangrijke vragen stelt. Zoek een rustige plek op waar je niet gestoord zult worden. Neem de tijd, ga in een gemakkelijke houding zitten en ontspan op een manier die bij je past. Sluit je ogen en neem alles met je zintuigen waar in jezelf en buiten jezelf. Neem het waar door het te accepteren en het niet te willen veranderen. Neem hier minimaal vijf minuten voor, liefst nog wat langer. De stilte en het “niets willen” helpt je om afstand te nemen en opnieuw naar je vraagstuk te kunnen kijken. Ga met je aandacht naar je hart en richt je op het hogere deel daarvan, het “hogere hart”, een belangrijk energetisch centrum in je lichaam. Stel je vraag opnieuw en observeer wat er bij je opkomt. Interpreteer nog niet, maar ga mee met de stroom en neem waar. Gebruik daarbij al je zintuigen, wat je voelt, hoort, ruikt, proeft en ziet. Doe dit net zo lang als nodig is. Kom dan weer terug in het hier en nu, open je ogen, rek en strek en schrijf alles wat je ervaren hebt op. Dan is het tijd voor interpretatie en het woorden geven aan je antwoord.

Het hart vormt jouw veilige haven, overal en altijd, en geeft je de antwoorden die er écht toe doen en voor jou goed zijn. Vertrouw erop, oefen ermee en integreer het in je leven. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*