De juiste vraag voor het juiste antwoord

Om je intuïtie aan het werk te zetten is een vraag een goed hulpmiddel. Door jezelf een vraag te stellen baken je het gebied af waarover het antwoord moet gaan, word je je bewust van wat je al wél weet en focus je meer in op het probleemgebied. Dit kan tot verrassende resultaten leiden.

Er zijn soorten vragen die je je kunt stellen en ik wil het hier hebben over open of gesloten vragen, omdat die het beste werken als je je intuïtie wilt raadplegen. Beide soorten hebben een heel ander effect, dus is het handig jezelf af te vragen welke soort vraag (open of gesloten) het meest past bij jouw gewenste resultaat. Een gesloten vraag is een vraag die een ja of een nee oplevert. De gesloten vraag levert vaak een richting op waardoor je verder kunt op je pad en je duidelijkheid hebt. Als je bijvoorbeeld twijfelt of je door moet gaan in je huidige werk of dat je op zoek moet gaan naar een andere baan, dan heb je veel aan een ja of een nee. Want dan weet je waar je je aandacht op moet richten. Een open vraag levert een scala aan informatie op. Enerzijds is dat heel fijn, want dan kom je veel te weten, aan de andere kant kun je in de hoeveelheid ook weer verdwalen.

Het komt heel vaak voor dat ik met mensen werk aan het stellen van de juiste vraag en dat dit meteen helderheid oplevert. Het formuleren van de vraag is onderdeel van het antwoord. Vragen als: ‘wat wil ik nu precies weten?’, ‘welk antwoord helpt mij om verder te kunnen?’ zijn in feite al hulpmiddelen om inzicht op te bouwen. Realiseer je ook altijd dat er een volgorde in vragen kan zitten. De open vraag: ‘welk werk past bij mij’ is nog niet aan de orde als je nog geen antwoord op de vraag hebt of verandering van werk het beste voor je is.

Hoe nu te werk te gaan bij het stellen van open en gesloten vragen.

Stap 1 Baken het gebied af waar je vraag over moet gaan, zoals gezondheid, werk, gezin, relatie(s), financiën, zingeving, loopbaan, huisvesting, vrije tijd, balans.

Stap 2 Vraag je dan af wat je precies wilt weten. Welk antwoord en welk soort antwoord (ja/nee of veel info) helpt jou het beste verder?

Stap 3 Formuleer nu je specifieke vraag. Hierbij kun je gebruik maken van de volgende voorbeelden. Voor een gesloten vraag is een goede start: Is het goed voor mij om……. Voor een open vraag kun je bijvoorbeeld als volgt beginnen:

 • Wat is er nodig om….?
 • Hoe kan ik……aanpakken?
 • Wat moet ik doen/weten om…..?
 • Waarmee moet ik rekening houden als….?
 • Hoe kan ik mij voorbereiden op….?
 • Wat moet ik weten om….?
 • Hoe kan ik het beste met….omgaan?
 • Wat helpt mij verder in/met….?

Stap 4 Kies een intuïtieve methode om je vraag mee te beantwoorden. Voor zowel open als gesloten vragen vind je op deze site methodes. Heb je nog verdere vragen, aarzel dan niet om mij te mailen.

 

Wat is er aan de hand als het niet lukt? Enkele tips.

 • Mogelijk stel je niet de goede vraag, experimenteer met andere vragen.
 • Ben specifiek in je vraag. Maak de vraag spannend voor je door in een vraag ook een termijn er in te zetten. Zoals in: ‘is het goed voor mij om binnen een half jaar van baan te veranderen.’ Dit levert veel meer op dan als je er geen termijn in zet.
 • Mogelijk vraag je twee dingen tegelijkertijd. Beperk je tot één vraag en stel de andere vraag daarna (let ook op de logica in de volgorde).
 • Als je té graag antwoord wilt, dan kan het antwoord je juist ontglippen. Stop en kies een ander moment waarop je ontspannen bent. Probeer het ook luchtig te bekijken, het is een onderzoek, meer niet.
 • Misschien is het nog niet de tijd voor een antwoord. Wacht en voel wanneer het wel het juiste moment is. Of geef jezelf de opdracht dat het antwoord bijvoorbeeld morgen in de loop van de dag duidelijk wordt door iets wat zich voordoet.
 • Als je de verkeerde vraag stelt, dan krijg je ook het verkeerde antwoord. Soms houden we onszelf voor de gek en vragen we bijvoorbeeld hoe we onze relatie kunnen verbeteren. Deze vraag is de verkeerde vraag als je diep in je hart weet dat dit niet de juiste persoon voor je is.
 • Je krijgt geen of onduidelijke antwoorden op je vragen als je in een blokkade terecht komt of je laat belemmeren door je gedachten. Dus: ken jezelf en heb de moed je hart te volgen!

Veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*