De grote kracht van ons onderbewuste

In onze samenleving heeft ons bewuste, rationele denken een prominente plaats verworven. We hebben geleerd alles te bedenken, te beredeneren, te meten, te beargumenteren en uit te leggen. Een vroegere baas riep altijd: “meten is weten, denken is doen en plannen is rennen”. En wij vonden dat allemaal normaal. Daarmee wordt volledig voorbij gegaan aan de kracht van ons onderbewuste, waar ook onze intuïtie zetelt en het feit dat er veel dingen zijn, héél veel zaken die helemaal niet beredeneerd kúnnen worden, hoe graag je dat ook zou willen.

Ooit al eens een lijstje gemaakt bij het nemen van een belangrijke beslissing als het kopen van een huis, of het kiezen van een baan? Tien tegen één dat het niet werkte. Dus hoe logisch en rationeel zijn onze keuzeprocessen nu eigenlijk? En een lijstje gemaakt toen je verliefd werd…..?

Vanaf onze geboorte zijn we allen zeer intuïtief, maar we leren dit gaandeweg af, doordat we gestuurd worden om rationeel te denken. In feite worden we ontmoedigd om onze intuïtie te gebruiken en te leren waarderen. Ons onderbewuste regelt heel wat processen, monitort, stuurt, controleert en bewaakt, zonder dat je erover hoeft na te denken. We zijn gemiddeld maar zo’n 6% bewust bezig, de rest kunnen we met een gerust hart overlaten aan ons onderbewuste.

Illusies en aannames over ons “bewuste” denken:

 • het bewuste denken is superieur aan het onderbewuste (ons onderbewuste filtert per seconde elf miljoen bits, waarvan wij ons er maar 40 bewust worden…..)
 • het bewuste denken houdt zich alleen bezig met belangrijke zaken
 • het bewustzijn is de baas in ons brein
 • het bewustzijn is positiever ingesteld
 • het bewuste, rationele denken vindt plaats zonder emoties en dat is beter.

Wat is meer waar?

 • ons onderbewuste zorgt voor de állerbelangrijkste processen
 • ons onderbewuste stuurt ons bij álles, ook bij zogenaamde rationele beslissingen
 • er bestaan geen rationele beslissingen, alleen maar emotionele
 • het onderbewuste werkt hard bij het nemen van beslissingen (op de achtergrond) en geeft het bewuste het eindresultaat door
 • het onderbewuste is van essentieel belang bij creativiteit en probleemoplosssing
 • alles wat we doen is gebaseerd op het vergelijkingsmateriaal dat is opgeslagen in de database van ons onderbewuste waardoor ons verleden de toekomst bepaalt (dit kun je -gelukkig- loskoppelen door bewust te werken aan jezelf).

Onze geest is zo mooi uitgerust, dat het onze belangrijkste gedachten aanreikt zonder dat we weten hoe deze tot stand zijn gekomen. Alleen de resultaten worden we bewust. Ons onderbewuste is als een onbekend iemand die voor ons creëert en produceert, en ons uiteindelijk het rijpe fruit zo in de schoot werpt.                                                                                                                       Wilhelm Wundt

Eén antwoord op “De grote kracht van ons onderbewuste”

 1. Beste Francine, een interessant artikel. Zelf ben ik al jaren bezig om ‘bewuster’ te worden. Hiermee bedoel ik niet rationeler, maar bewuster van mijn onbewuste ik.

  Zodat deze geen onbekend persoon voor mij is, maar zodat ik begrijp wat er allemaal in mijn onderbewuste zit.

  Ons onderbewustzijn is de plek voor van ons verleden. Hierin zitten veel thema’s en overtuigingen die haaks staan op wat je eigenlijk (ook intuïtief) wil bereiken.

  Werken aan bewustwording betekent in mijn ogen ook, zorgen dat de ‘belemmerende thema’s ‘vervangen worden door dienende thema’s. En zo kun je werken aan realiseren wat je echt wil.

  Hartelijke groet,
  Marco Bouman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*